Mi az a kollagén?
Mielőtt belemennénk abba, hogy milyen természetes forrásokból pótolhatjuk a kollagént, nézzük meg, hogy pontosan mi is ez. A kollagén a leggyakrabban előforduló fehérje a szervezetünkben, jelen van például a szalagokban, az ínakban, de a csontszerkezetünk szempontjából is kiemelkedő fontosságú.
Tény, hogy az idő előrehaladtával csökken a szervezetünkben a kollagéntermelődés, mégsem csupán az életkor van hatással rá. A kollagénszint csökkenését az évek múlása éppúgy előidézheti, mint a túlzott koffeinbevitel, az alkoholfogyasztás, a bélflóra egyensúlyának felborulása, a hormonális változások, az alváshiány, a stressz, a tápanyagok hiánya, valamint az egészségtelen táplálkozás.
Manapság többféle lehetőség áll rendelkezésünkre akkor, ha természetes módon szeretnénk növelni kollagénszintünket. Az egyik legegyszerűbb mód a kollagén tartalmú étrend-kiegészítő fogyasztása, de lehetőségünk van bizonyos élelmiszerekkel is ösztönözni a kollagéntermelődést.
Számos előnye lehet annak, ha odafigyelünk a megfelelő kollagénszint elérésére, mint például:
- bélrendszer egészsége
- ízületi fájdalmak megelőzése
- bőr rugalmasságának megőrzése
- hajhullás kezelése, megelőzése
- csontvesztés megelőzése
- szív- és érrendszer egészségének megőrzése
5 tipp a kollagén pótlásához!
Fogyasszunk rendszeresen húslevest!
A húsleves a természetes kollagén egyik legjobb forrása. Fontos, hogy csontos húsból készítsük, főzzük lassú tűzön hosszú időn keresztül, akár 12-14 órán át, majd szűrjük le és tároljuk hűtőszekrényben. Fogyasztás előtt melegítsük fel, és minden nap igyunk belőle egy pohárral.
Fogyasszunk algát!
A spirulina alga kiváló növényi forrása azoknak az aminosavaknak, amelyek a kollagén kulcsfontosságú alkotóelemei. Fogyasztása rendkívül egyszerű és kényelmes, a MANNAVITA Spirulina tabletta például könnyen lenyelhető vagy akár egy pohár vízben is feloldható, nem tartalmaz semmilyen hozzáadott adalékanyagot, így gyógyszerek mellett, sőt, akár terhesség alatt is fogyasztható.
Együnk rendszeresen tojást!
A tojás és a tojásfehérje a kollagén természetes forrásai közül szintén kiemelkednek. Nagyon sok olyan aminosavat tartalmaznak, amelyek a kollagént alkotják, így hatékonyan hozzájárulnak a megfelelő kollagénszint eléréséhez.
Fogyasszunk C-vitamint tartalmazó ételeket!
A C-vitamin az 1-es típusú kollagén előállításához is szükséges, ezért fontos, hogy sok olyan élelmiszert fogyasszunk, amelyek természetes módon tartalmaznak C-vitamint. Kiváló választás a spenót, a saláta vagy a kelkáposzta, de ide tartozik még a narancs, az eper, a brokkoli és a kelbimbó is. Ezek az élelmiszerek mind jótékony hatással vannak a kollagén termelődésére.
Fogyasszunk kollagén port!
Ha úgy érezzük, hogy a fenti élelmiszerekből nem tudunk megfelelő mennyiséget fogyasztani, akkor a kollagén por a legkényelmesebb megoldás a számunkra. Válasszuk a MANNAVITA Multi Kollagén Italport, amely 5 kollagéntípust tartalmaz, így nagy dózis kollagén bevitelét képes biztosítani. Megfelelő arányban tartalmazza az összes fontos kollagénfajtát, amelyekre a szervezetünknek leginkább szüksége van. Naponta 2 alkalommal érdemes fogyasztani folyadékban elkeverve. A legjobb, ha zöld turmixba, goji gyümölcslébe, homoktövislébe, gránátalmalébe, tőzegáfonyalébe, vagy közvetlenül húslevesbe keverjük.
A MANNAVITA Multi Kollagén Italpor fogyasztása javasolt:
- emésztőrendszeri problémák esetén: áteresztő bél szindróma, bélgyulladás
- csont- és ízületi problémák esetén: porckopás, hátfájás, ízületi gyulladás, csontritkulás
- autoimmunbetegségek esetén
- bőr- és hajproblémák esetén, beleértve a haj- és körömnövekedés fokozását
- izmok erősítése céljából: izomépítés, erek erősítése, ízületek erősítése
Ritkán, de előfordulhat, hogy a kollagén tartalmú étrend-kiegészítők szedése során mellékhatások jelentkeznek. Ha bármilyen szokatlan tünetet tapasztalunk, akkor függesszük fel az adott termék fogyasztását. Különösen figyeljünk oda, ha allergiások vagyunk a tenger gyümölcseire, valamint problémát okoz számunkra a húsféleségek fogyasztása.
Forrás: