A “Kedvenc őszi ételeink” cikksorozatból megismerhettük néhány őszi csemege, mint például az alma és a szilva egészségvédő hatásait, ám mivel már néhány hét van csak vissza karácsony ünnepéig, így itt az ideje, hogy megismerkedjünk “Kedvenc téli ételeink”-kel. A listára megannyi karácsonyi egészségvédő finomság is felkerült, így érdemes figyelemmel kísérni az ezt követő bejegyzéseket is.
Az adventi időszak beköszöntével előkerülnek az ínycsiklandó és szívmelengető karácsonyi receptek, melyek gyakori összetevője a méz. A téli hidegben egyre szívesebben maradunk a mézeskalácstól és más finomságoktól illatozó otthon melegében forró teát szürcsölve, mely sokunk számára nem mástól, mint a méztől lesz igazán mennyei. De miért is olyan különleges a méz?
1. A mézben számos kulcsfontosságú tápanyag és antioxidáns megtalálható
Ugyan a méz elsősorban cukorból áll, érdemes megemlíteni, hogy emellett tartalmaz számos vitamint, ásványi anyagot, illetve antioxidáns vegyületeket is, mint például a B-vitaminok vagy a polifenolok. Ez különösen igaz a jó minőségű, hevítetlen és nyers mézre, melyben fajtától függően számos kulcsfontosságú bioaktív vegyület megtalálható, köztük a gyulladáscsökkentő flavonoidok és a fenolsavak is. A sötétebb változatok általában magasabb mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, melyek többek között segítenek semlegesíteni a reaktív oxigénfajokat és a káros szabad gyököket. Ezek a szervezetben felhalmozódva sejtkárosodást és gyulladásokat okozhatnak és hosszú távon olyan komoly panaszokhoz vezethetnek, mint például az öregedési folyamatok felgyorsulása, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy az egyik leggyakoribb halálozási ok, a szív- és érrendszeri megbetegedések.
2. A méz nem okoz olyan nagymértékű vércukorszint-változást, mint a cukor
Cukortartalmának köszönhetően a méz is megemeli a vércukorszintet, ám közel sem annyira, mint a hagyományos cukor, ráadásul a benne található antioxidánsok képesek lehetnek csökkenteni a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Klinikai vizsgálatok szerint a méz növelheti szervezetünkben az adiponektin nevű hormon szintjét, mely nem csak a gyulladásokat képes csökkenteni, hanem a vércukorszint szabályozását is javíthatja. Néhány tanulmány arról is beszámolt, hogy a mindennapos mézfogyasztás javíthatja a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők éhgyomri vércukorértékét.
Fontos megjegyezni, hogy cukorbetegek számára a méz ugyan valóban jobb választás lehet, mint a cukor, ám minden esetben ügyeljünk a mértékletességre, és kövessük orvosunk előírásait!
3. A méz támogatja az égési sérülések és a sebek gyógyulását
A mézet hosszú idők óta használja az emberiség sebek és bőrsérülések helyi kezelésére. Legyen szó a karácsonyi sütés-főzés során keletkezett apró égési sérülésekről, vagy akár műtétek utáni, nehezebben gyógyuló sebekről, klinikai kutatások szerint a méz számos esetben hatékonyan alkalmazható az érintett területre kenve. Sőt, a méz segíthet különböző bőrbetegségek, köztük a herpesz és a pikkelysömör tüneteinek csillapításában is.
Milyen mézet fogyasszunk?
Minden esetben válasszunk 100%-os, cukrozatlan, jó minőségű mézet. A mi kedvenceink a magas antioxidáns-tartalmú Bilbo Nyers Tölgyfa Méz és a különlegesen jellegzetes ízű Bilbo Nyers Hárs Méz, melyek ajándéknak is kiválóak szeretteink számára.
A fenti információk tájékoztató jellegűek. Cukorbetegek minden esetben konzultáljanak kezelőorvosukkal, mielőtt fokozni kezdik mézbevitelüket!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6225430/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6115915/